"Northern Lights" av Philip Pullman

Tittel: Northern Lights (His Dark Materials #1) / Forfatter: Philip Pullman

Utgitt: 2011 [1995] / Forlag: Scholastic Antall sider: 413 / Stjerner: 4/5

Jeg leste Det Gylne Kompasset da jeg gikk på barneskolen en gang. Det var på den tiden jeg nettopp hadde slukt Narniabøkene og trengte noe nytt å fordype meg i. Det er lenge siden, men jeg tror det var mamma som kjøpte den første boken i His Dark Materials til meg. Jeg leste den første boka, og fikk etterhvert de to siste bøkene i serien. De to ble aldri lest, men jeg startet såvidt på Den Skarpeste Kniven før jeg la den fra meg. Det ble med dette ene møtet. Problemet mitt var ikke at jeg ikke maktet å følge med på handlingsforløpet. Problemet var at jeg ikke klarte å forstå det. Det var kanskje på grunn av de karakterene som hadde et så vagt skille mellom god og ond (som var de kategoriene jeg ville puttet dem i da jeg var tolv) at det var vanskelig å plasere dem uten å ha lest de andre bøkene. Men mest av alt tror jeg det var sammensetningen av vitenskap og det overnaturlige (for meg som leser) som gjorde meg usikker. Slutten var også vanskelig å tyde husker jeg. Jeg forsto ikke alt dette vitenskapsnakket og ville nok helst tilbake til Narnia eller Hogwarts. Det var ikke før romanen sto på pensumlista i dette vårsemesteret at jeg vurderte å plukke boken opp igjen. Denne gangen var det ikke noe vanskelig å henge med på all den rare informasjonen jeg ble presentert for. Jeg hoppet til og med fra den norske utgaven til den engelske fordi jeg mest sannsynlig kommer til å skrive eksamensoppgaven min om denne. Kanskje fordi jeg med min dårlige erfaring og negative innstiling ble temmelig postitivt overrasket. Så da var det bare å finne frem blyantboksen og begynne å notere.

The Northern Lights handler om jenta Lyra Belacqua og hennes dæmon Pantalaimon og deres reise nordover for å redde en gruppe barn kidnappet av "the gobblers". I tillegg har Lyra også en skjult intensjon om å redde sin onkel Lord Asriel. Vi blir presentert for en helt ny verden av vitenskap, hekser, dæmoner og panserbjørner. Min absolutte favorittkarakter ble helt klart Iorek Byrnison. En panserbjørn som er blitt forvist fra Svalbard. Lee Scoresby seiler (i en luftballong) inn som en god nummer to. Da jeg var tolv tror jeg det var Lyra jeg likte best. Men hennes karakter tror jeg man leser som veldig annerledes når man er tolv enn når man er tjueto. Jeg vil ikke spoile så mye mer av plottet enn dette. Det skjer jo en hel del både før reisen, under reisen og på Svalbard, men med akkurat denne boka tror jeg den beste leseropplevelsen kommer når man ikke vet så mye om hva som vil skje og bare blir med på reisen. Da jeg leste den siste måtte jeg legge fra meg boken en rekke ganger for å puste litt ut. Det var veldig nervepirrende.

Jeg har ikke sett filmen enda, men kommer nok til å se den etterhvert. Sannsynligvis ikke før i juni da semestret er over (og jeg er ferdig med studiet, iiiiiiih!). Har hørt så mye dårlig og bare litt bra om den, men gleder meg litt fordet.

#bøker

12 kommentarer

Pia Amariel

23.03.2014 kl.02:15

En koselig liten boktrilogi det der, og alle bøkene er jevnt over like bra sånn jeg husker det (men har på følelsen av at jeg likte historien bedre jo lengre jeg kom i serien). Filmen var heller ikke så gal som de fleste skal ha det til, men det var jo litt endringer (som det alltid er i filmadapsjoner). Men filmserien var kanskje litt vel ambisiøs og litt for vanskelig å få gjennomført med tanke på budsjett og hvor lite den første filmen tjente inn, så det var vel derfor de satte punktum der om jeg husker rett.

Tharto

23.03.2014 kl.09:51

Pia Amariel: Så bra, har lyst til å lese resten når jeg får tid til det :) Skal forsøke å komme meg gjennom de uleste bøkene i bokhylla først. :)

siribokoholiker

23.03.2014 kl.11:50

haha, jeg ble nokså forvirret da jeg leste denne bokomtalen. Ja, men det er jo historien til det gyldne kompasset, men hvorfor har den tittelen The Northern Lights?! Tenkte meg ikke om at titlene bruker å variere mellom USA og Storbritannia.

Din mening om serien som ung minnet meg svært mye om min opplevelse av serien! Jeg leste den første boken og begynte på andre boken, men det ble bare det. Harry Potter var jo sååå mye bedre, hehe. Narnia har jeg ikke lest... jeg skammer meg. Har kun lest løven, heksa og klesskapet, men har som mål å lese Narnia og Den Mørke Materien dette året :)

- Siri

Tharto

23.03.2014 kl.12:00

siribokoholiker: Northern Lights er orginaltittelen :) The Golden Compass er den amerikanske tittelen dessverre... Måtte slå opp hvorfor de endret den og ble egentlig bare oppgitt. Northern Lights som tittel gir jo mye mer mening enn Det Golden Compass. Var det derfor du ble forvirret eller skrev jeg litt rotete?^^

Glad det ikke bare er jeg som hadde den opplevelsen den første gangen jeg forsøkte å lese den. :)

siribokoholiker

23.03.2014 kl.12:03

- Nei, din omtale var ikke forvirrende. Hadde jo en anelse om at det var ulike titler i forhold til land som publiserte bøkene ;) Så jeg skjønte det jo på en måte, men måtte sjekke opp på Google for å være sikker :D

Hookvalley

23.03.2014 kl.12:55

Herlige bilder :)

Camilla

23.03.2014 kl.13:02

Den boken tror jeg at jeg skal lese :) Men hvor er penalet fra? Skal kjøpe gave til i jente å det var så fint :)

Tharto

23.03.2014 kl.13:06

Camilla: Fikk det av tanta mi :) går ut i fra at det er kjøpt på paperchase i London. Du får sikkert kjøpt det på nett^^

Tharto

23.03.2014 kl.13:11

Camilla: fant det til deg her: http://www.paperchase.co.uk/woodland-stationery-set.html ^^

Little Miss Sunshine

23.03.2014 kl.14:58

Jeg synes de er fantastiske, jeg! Tror jeg fikk bøkene da jeg var 12-13 et sted, og har lest dem flere ganger siden. Jeg kjente ikke igjen tittelen "Northern Lights" først, så jeg trodde det fantes ENDA en bok om Lyra, men dengang ei :-(

Tharto

23.03.2014 kl.15:23

Little Miss Sunshine: Hehe :P Det er vel på grunn av at den også på norsk fikk tittelen Det Gylne Kompasset.^^ Synes ikke det passer helt. Det er jo ikke egentlig et kompass, men et alethiometer det er snakk om. :)

sofiereiakvam

23.03.2014 kl.20:51

så fine bilder! :-)

Skriv en ny kommentar

hits