Ex Libris: Confessions of a Common Reader

Tittel: Ex Libris / Forfatter: Anne Fadiman / Utgitt: 2000 [1998] / Forlag: Penguin Books / Antall sider: 135Stjerner: 1/5

"Har du en bok du vil anbefale for en som elsker bøker?". Dette spørsmålet stilte tanten min mannen som jobbet i bokhandelen i Notting Hill da hun var der sist sommer. Jeg hadde ønsket meg Moby Dick og bøker av Jane Austen og nå lette hun etter en liten bok til. Den snille tanten min som tok med seg tre bøker og et fint tøynett med til meg fra denne turen. Ex Libirs: Confessions of a Common Reader var altså den boken han anbefalte henne. Denne er skrevet av Anne Fadiman og består av en rekke essays som på forskjellige måter handler om litteratur.

Dette står om boken på goodreads:

This witty collection of essays recounts a lifelong love affair with books and language. Writing with humour and erudition, Fadiman revives the tradition of the well-crafted personal essay, moving easily from anecdotes about Coleridge and Orwell to tales of her own pathologically literary family. As someone who played at building bricks with ther father's 22-volume set of Trollope, and who considered herself truly married only when she and her husband merged book collections, she is well-equipped to expand upon the perverse pleasures of compulsive proofreading, the satisfactions of reading aloud, and the siren call of literary glutton

Hadde jeg kunnet gi boken null av fem stjerner hadde jeg gjort det. Det er ikke en dårlig samling med essays. De er godt skrevet. Faktisk er de for "godt" skrevet. Her var det mange lange og fancy ord og formuleringer som gled fint forbi øynene mine, men ikke inn i hjernen min. Forfatteren er åpenbart en bokelsker. Jeg kan kjenne meg igjen flere steder i det hun forteller. Men jeg vil på en måte ikke ha noe til felles med foratteren heller for jeg synes dette var boksnobberi fra start til slutt. Egentlig synes jeg det virket som en litt skrytete bok. "Se på alle vanskelige ordene jeg kan". "Se på den vellykkede familien min som OGSÅ elsker bøker". "Se på alle de kjente forfatterne som tilfeldigvis også er våre nære venner". "Se så mye jeg setter pris på hvert eneste ord i dritgamle bøker." (Ok, jeg liker dritgamle bøker jeg også da, men uansett). Jeg ser på megselv som en bokelsker. Jeg leser masse bøker og jeg har en grad i allmenn litteraturvitenskap. Likevel kan jeg ikke måle meg med Anne Fadiman, det er det vel nesten ingen som kan. For folk flest vil tittelen Confessions of a common reader bety at dette er en rekke bekjennelser fra en vanlig leser. Anne Fadiman er som dere har forstått ikke en vanlig leser. For å forstå tittelen må man nemlig vite hva Virginia Woolf sa om en "common reader". Noe de fleste "vanlige" lesere ikke vil være helt oppdatert på vil jeg tro. Woolf skrev forresten en samling essays også knyttet til litteratur kalt The Common Reader, så det er egentlig her Anne Fadiman har funnet tittelen sin. Jeg tror heller jeg skal låne meg denne samlingen på biblioteket jeg.

Det som er så trist er at jeg tror dette kunne vært en temmelig artig samling med essays. Bare bland inn litt selvironi, humor og trekk fra litt snobberi og skryt så hadde dette vært toppers altså for ideen er jo god (Selv om Virginia Woolf kom opp med den først). Kanskje er dette mer undeholdning for andre boksnobber som liker å se ned på andre som bare trooor de er litteaturelskere. Altså, man må ikke kunne Virginia Woolf eller Homer ut og inn for å være en bokelsker. Så lenge man elsker å lese spiller det vel ingen rolle om det er Harry Potter eller James Joyce?

MEN. Denne boken er høyt elsket på goodreads. Jeg måtte lete lenge etter de som var like negative som meg. Så alt i alt der det ut som mesteparten har stor glede av denne samlingen med essays. De fleste tekstene har faktisk potensiale til å være morsomme.

Er det noen andre som har lest denne boken eller noen av essayene? Isåfall hva synes dere? Er jeg helt på bærtur som tar meg så sykt nær av en persons boksnobberi?

#bøker

3 kommentarer

Weronika Ellen Irena

19.01.2015 kl.22:34

yes, endelig! haha, elsker måten du har anmeldt denne boken på.

Tharto

19.01.2015 kl.23:09

Hvorfor liker du negative bokomtaler heller enn de positive? Hahaha..

siribokoholiker

22.01.2015 kl.19:26

Ikke hørt om denne boken før, og tviler på at jeg kommer til å gi den en sjanse :p Hadde ikke trodd den kom til å være slik egentlig...

- Siri

Skriv en ny kommentar

hits