Agnes Grey / Bokforsetter 2015

Follow my blog with Bloglovin

Tittel: Agnes Grey / Forfatter: Anne Brontë / Utgitt: 1991 [1847] / Forlag: Oxford University Press / Antall sider: 198Stjerner: 5/5

"No, thank you, I don't mind the rain,' I said. I always lacked common sense when taken by surprise."
Agnes Grey, Anne Brontë

Agnes Grey av Anne Brontë er den første boken jeg kan huke av på lista mi med bokforsetter for året 2015. Det er ikke en lang roman, men den var fin. Jeg har lest Jane Eyre av Charlotte Brontë og Wuthering Heights av Emily Brontë som jeg likte veldig godt begge to. Derfor har jeg lenge hatt lyst til å lese noe av Anne også. Kanskje spesielt siden Agnes Grey ble publisert sammen med Wuthering Heights. På den tiden skulle bøker bestå av tre bind. Wuthering Heights fylte kun opp to og Agnes Grey ble lagt til som det tredje bindet. Jeg forelsket meg i Wuthering Heights første gang jeg leste den. jeg hatet noen karakterer (de fleste karakterene er ganske fæle egentlig), men jeg elsket dem også. Fordi de var interessante. Det året laget jeg Wuthering Heights pepperkakehus liksom. Klikk her for å se. Både Wuthering Heights og Agnes Grey ble forresten i ettertiden "renskrevet" av Charlotte som tydligvis ikke var helt enig i søstrenes skrivemåte. Jeg vet at Wuthering Heights har blitt forsøkt "redigert" tilbake, men med Agnes Grey vet jeg ikke.

Om boken

When her family becomes impoverished after a disastrous financial speculation, Agnes Grey determines to find work as a governess in order to contribute to their meagre income and assert her independence. But Agnes?s enthusiasm is swiftly extinguished as she struggles first with the unmanageable Bloomfield children and then with the painful disdain of the haughty Murray family; the only kindness she receives comes from Mr Weston, the sober young curate. Drawing on her own experience, Anne Brontë?s first novel offers a compelling personal perspective on the desperate position of unmarried, educated women for whom becoming a governess was the only respectable career open in Victorian society.

Boken handler om altså om Agnes Grey som ønsker å ta seg jobb som guvernante for å hjelpe til å forsørge familien sin som ikke har så god råd. I løpet av boken er hun hos to familier. Den ene værre enn den andre. Jeg likte at boken viste hvor fremmed det kan være å gå inn i en  annen familie og hvor varmt og trygt det kan være å komme tilbake til sin egen. Jeg likte Annes skildringer av familiene og holdningene som Agnes tjener hos og hvor følelseskalde de oppfører seg ovenfor andre mennesker og dyr. Jeg fikk helt vondt i meg da jeg leste om noen av de tingene gutten i Bloomfieldfamilien fikk seg til å gjøre mot forsvarsløse fugler.

"He had not breathed a word of love, or dropped one hint of tenderness or affection, and yet I had been supremely happy.
To be near him, to hear him talk as he did talk, and to feel that he thought me worthy to be so spoken to
- capable of understanding and duly appreciating such discourse - was enough."
Agnes Grey, Anne Brontë

Agnes Grey er en nydelig liten perle som jeg virkelig har truffet meg i hjertet. Den havner langt opp på lista over favorittbøkene mine. Det er nesten trist å levere tilbake eksemplaret mitt til biblioteket, men jeg vet jo at den alltid vil være der om jeg skulle få lyst til å bla mer i den.

#bok

4 kommentarer

ingrid

04.02.2015 kl.16:58

Denne hr jeg kjøpt, men ikke fått lest enda :) Har en nydelig utgave av alle tre bøkene, men har bare fått lest Jane Eyre enda. Kjøpte Barnes and Noble edition - den er jo til å spise opp :) Såå fin i bokhylla ^^

siribokoholiker

05.02.2015 kl.14:10

Oj, blir nesten flau over at jeg ikke visste at Bronte familien hadde så mange klassiske forfattere! Spesielt trioen med søstre! Da har jeg en til bok skrevet opp på min TBR liste :p

- Siri

werothehero

05.02.2015 kl.21:02

åh, så gøy! Denne må jeg lese. Likte jo så godt Wuthering Heights, så tror denne faller i smak hos meg!

Akima K. Montgomery

06.02.2015 kl.11:05

Fin anmeldelse. Er litt dårlig på å prioritere klassikere, men husker at jeg likte "Jane Eyre" ganske godt da jeg leste den og burde nok lese mer av Brontë-søstrene etter hvert. Likte videre sitatene fra boka og Agnes Grey høres jo ubestridelig melodisk ut ;)

Skriv en ny kommentar

hits