januar 2015

Steelheart

Tittel: Steelheart (Reckoners #1) / Forfatter: Brandon Sanderson / Utgitt: 2013 / Forlag: Gollancz / Antall sider: 386Stjerner: 3/5

Steelheart er den tredje romanen av Brandon Sanderson jeg leser. Siden jeg elsket elsket elsket både Elantris og Warbreaker hadde jeg ganske store forventninger til denne. Jeg tenkte ikke på at denne ligger i en annen sjanger en de to andre og er også kanskje ment for et annet publikum. Jeg hadde lest alle bøkene jeg hadde med meg hjemmover i jula og kjøpte meg denne på Gardermoen på vei tilbake til Tromsø. Siden den rullende døra man bruker for å gå bak i flyet tydligvis hadde slått seg vrang ble flyet ganske forsinka og jeg fikk god tid på meg til å komme meg langt inn i fortellingen. Ble litt distrahert av ipaden til babyen ved siden av som spilte grusomt irrierende videoer hele veien. Hva gjorde foreldre før nettbrettet liksom? Lot de være å plage andre passasjerer med "Hjulene på bussen" tyve ganger på rad? Jeg klager ikke over at barn gråter, bråker litt eller ikke klarer å sitte stille, det er forståelig. Jeg skulle ønske jeg var modig nok til å be damen skru ned lyden litt, men jeg lider av frykt for å være ti bry for fremmede så jeg klemte meg bare mot vinduet og forsøkte å konsentrere meg om boken min.

Dette er en bok om onde superhelter. Eller onde romvesner. Vi vet ikke helt hva de er, men de kalles for "epics". Historien går slik at en ung gutt opplever at faren sin blir drept av en "epic", altså Steelheart og vier så livet sitt til å lære alt han kan om disse onde superskurkromvesnene for å kunne få sin hevn. Han slutter seg til en gjeng som jobber i mot Steelhart og de andre maktsyke superskurkene. Her møter han selvfølgelig en sykt deilig dame liksom og blir litt sidespora, men bare litt.

Jeg likte ikke den interne fortelleren i denne boka. Han var både kjedelig og forutsigbar. Vi får lite informasjon om det som er det mest spennede i dette universet. Nemlig disse onde superheltene. Informasjonen om disse skapningene blir listet opp tørt og kjedelig. Jeg skulle ønske jeg kunne fått lese noe fra Steelhearts synspunkt. Alt vi vet er at han er slem, har superkule superkrefter som vi ikke får se noe særlig gjennom boken (bare begynnelse og slutt) og han ser ut som en superkjekk superhelt. Men hva er det som beveger seg inni skallen hans liksom? Bare luft og et stort ego? Siden jeg bare har lest fantasy bøker av Sanderson så forventet jeg meg det av denne boken også. Derfor ble jeg ganske forskrekket når jeg oppdaget at jeg var midt inni en science fiction-bok. Jeg liker SF kjempegodt, men denne var litt for kjedelig for meg. For mye action og pistoler og for lite annet.

Pluss for et nydelig bokomslag da, hallo.

 #bøker

Ex Libris: Confessions of a Common Reader

Tittel: Ex Libris / Forfatter: Anne Fadiman / Utgitt: 2000 [1998] / Forlag: Penguin Books / Antall sider: 135Stjerner: 1/5

"Har du en bok du vil anbefale for en som elsker bøker?". Dette spørsmålet stilte tanten min mannen som jobbet i bokhandelen i Notting Hill da hun var der sist sommer. Jeg hadde ønsket meg Moby Dick og bøker av Jane Austen og nå lette hun etter en liten bok til. Den snille tanten min som tok med seg tre bøker og et fint tøynett med til meg fra denne turen. Ex Libirs: Confessions of a Common Reader var altså den boken han anbefalte henne. Denne er skrevet av Anne Fadiman og består av en rekke essays som på forskjellige måter handler om litteratur.

Dette står om boken på goodreads:

This witty collection of essays recounts a lifelong love affair with books and language. Writing with humour and erudition, Fadiman revives the tradition of the well-crafted personal essay, moving easily from anecdotes about Coleridge and Orwell to tales of her own pathologically literary family. As someone who played at building bricks with ther father's 22-volume set of Trollope, and who considered herself truly married only when she and her husband merged book collections, she is well-equipped to expand upon the perverse pleasures of compulsive proofreading, the satisfactions of reading aloud, and the siren call of literary glutton

Hadde jeg kunnet gi boken null av fem stjerner hadde jeg gjort det. Det er ikke en dårlig samling med essays. De er godt skrevet. Faktisk er de for "godt" skrevet. Her var det mange lange og fancy ord og formuleringer som gled fint forbi øynene mine, men ikke inn i hjernen min. Forfatteren er åpenbart en bokelsker. Jeg kan kjenne meg igjen flere steder i det hun forteller. Men jeg vil på en måte ikke ha noe til felles med foratteren heller for jeg synes dette var boksnobberi fra start til slutt. Egentlig synes jeg det virket som en litt skrytete bok. "Se på alle vanskelige ordene jeg kan". "Se på den vellykkede familien min som OGSÅ elsker bøker". "Se på alle de kjente forfatterne som tilfeldigvis også er våre nære venner". "Se så mye jeg setter pris på hvert eneste ord i dritgamle bøker." (Ok, jeg liker dritgamle bøker jeg også da, men uansett). Jeg ser på megselv som en bokelsker. Jeg leser masse bøker og jeg har en grad i allmenn litteraturvitenskap. Likevel kan jeg ikke måle meg med Anne Fadiman, det er det vel nesten ingen som kan. For folk flest vil tittelen Confessions of a common reader bety at dette er en rekke bekjennelser fra en vanlig leser. Anne Fadiman er som dere har forstått ikke en vanlig leser. For å forstå tittelen må man nemlig vite hva Virginia Woolf sa om en "common reader". Noe de fleste "vanlige" lesere ikke vil være helt oppdatert på vil jeg tro. Woolf skrev forresten en samling essays også knyttet til litteratur kalt The Common Reader, så det er egentlig her Anne Fadiman har funnet tittelen sin. Jeg tror heller jeg skal låne meg denne samlingen på biblioteket jeg.

Det som er så trist er at jeg tror dette kunne vært en temmelig artig samling med essays. Bare bland inn litt selvironi, humor og trekk fra litt snobberi og skryt så hadde dette vært toppers altså for ideen er jo god (Selv om Virginia Woolf kom opp med den først). Kanskje er dette mer undeholdning for andre boksnobber som liker å se ned på andre som bare trooor de er litteaturelskere. Altså, man må ikke kunne Virginia Woolf eller Homer ut og inn for å være en bokelsker. Så lenge man elsker å lese spiller det vel ingen rolle om det er Harry Potter eller James Joyce?

MEN. Denne boken er høyt elsket på goodreads. Jeg måtte lete lenge etter de som var like negative som meg. Så alt i alt der det ut som mesteparten har stor glede av denne samlingen med essays. De fleste tekstene har faktisk potensiale til å være morsomme.

Er det noen andre som har lest denne boken eller noen av essayene? Isåfall hva synes dere? Er jeg helt på bærtur som tar meg så sykt nær av en persons boksnobberi?

#bøker

Sirkelen

Tittel: Sirkelen / Forfatter: Mats Strandberg og Sara Bergman Elfgren / Utgitt: 2012 [2011] / Forlag: Gyldendal / Antall sider: 528 / Stjerner: 2/5

Jeg hadde hørt mye bra om denne boken, likevel var jeg ganske treg med å lese den, men til slutt ble den med meg hjem fra biblioteket. Leste den da jeg var hjemme på ferie i romjula og i begynnelsen av januar. Jeg var hjemme helt til den 8. januar faktisk, til tross for at jeg hadde min første forelesning den 6. januar. Sånn kan det gå når man er tidlig ute med å bestille billetter.

Dette handler boken om

On a night after the apparent suicide of high school student Elias Malmgren, a blood-red moon fills the night sky. Minoo wakes up outside her house, still in her pajamas, and is drawn by an invisible force to an abandoned theme park on the outskirts of town. Soon five of her classmates--Vanessa, Linnea, Anna-Karin, Rebecka and Ida--arrive, compelled the same force. A mystical being takes over Ida's body and tells them they are fated to fight an ancient evil that is hunting them. The park is a safe haven; the school, a place of danger. The six are wildly different and definitely not friends?but they are the Chosen Ones.

As the weeks pass, each girl discovers she has a unique magical ability. They begin exploring their powers, but they are not all firmly committed to their mission--to discover the truth about Elias's death. Then a horrible tragedy strikes within the circle. Newly determined to fight the evil forces, they begin to learn magic from The Book of Patterns, an ancient work with a will of its own that reveals different things to different witches.

Boken var litt treg til å begynne med. Jeg var nesten halvveis før jeg begynte å like den. Jeg synes heller ikke plottet var så veldig intressant, det hele minnet meg bare veldig om The Secret Sircle, men med hakket mer irriterende karakterer. Jeg klarte ikke helt å finne sjelen i boken. Avslutningen var grei. Jeg ble litt overrakset, men kom fort over det. Det kan være at jeg er litt for gammel for denne boken for jeg følte ikke den gav meg noe nytt i det hele tatt. Kanskje jeg hadde likt den om jeg ikke allerede hadde sett tv og lest bøker med akkurat samme type plott litt for mange ganger. Får skylde på mæ sjæl denne gangen.

Her er Lurven som holdt meg med selskap gjennom denne boken.

# bøker

Warbreaker

Tittel: Warbreaker / Forfatter: Brandon Sanderson / Utgitt: 2009 / Forlag: Tor Fantasy / Antall sider: 656 / Stjerner: 5/5

Dette handler boken om

Sisters Vivenna and Siri are princesses of Idris. Susebron is the God King one must marry. Lightsong is the reluctant minor god of bravery. Vasher is an immortal still trying to undo mistakes of centuries before. Magic from individual breath from everyday objects can perform all manner of miracles and mischief.

Jeg eri skikkelig i Brandon Sanderson-tåka for tiden. Har skikkelig bråttom med å komme meg gjennom alle bøkene hans. Jeg vil lese ALT akkurat NÅ. Warbreaker var fantastisk. Jeg likre den kanskje bedre en Elantris. Eller nei. Eller ja. Eller æææ- liker begge to. Universet er fantastisk. Karakterene er fantastisk. Historien er fantastisk. Alr er fantastisk. Ok nå høres jeg gal ut. Men Warbreaker var virkelig veldig spennende. Jeg kom meg gjennom denne lange boken på temmelig kort tid. Jeg var nesten ikke ferdig med Elantris før jeg kastet meg over denne. Eller, jeg var jo ferdig da. Jeg er veldig glad i måten Sanderson skriver på, det at man får følge flere karakterer faller i god smak hos meg. Det går så mye fortere å lese da. Det hender noen ganger (hele tiden) at når jeg leser en roman fra kun en karakters synspunkt så kommer jeg til et punkt hvor jeg går litt lei. Det skjer ikke med meg i bøker som Warbreaker fordi man hopper mellom flere karakterer. Elsket denne boken, om dere ikke har skjønt det enda.

#bøker

Reckless

Tittel: Reckless (Mirrorworld #1) / Forfatter: Cornelia Funke / Utgitt: 2010 / Forlag: Chicken House / Antall sider: 345Stjerner: 3/5

Jeg lånte denne med meg hjem nesten helt tilfeldig. Etter å ha funnet den boken jeg egentlig var på jakt etter spottet jeg det nydelige bokomslaget dene utgaven av Reckless har. Det finnes flere utgaver av denne og dette er absolutt den fineste. Denne for eksempel, er skikkelig skummel. Jeg har sett boken i bokhandelen flere ganger, men har ikke egentlig viet den noe særlig oppmersomhet bortsett fra det fine omslaget.

Dette handler boken om

Ever since Jacob Reckless was a child, he has been escaping to a hidden world through a portal in his father's abandoned study. Over the years, he has made a name for himself as a finder of enchanted items and buried secrets. He's also made many enemies and allies--most important, Fox, a beautiful shape-shifting vixen whom Jacob cares for more than he lets on.

But life in this other world is about to change. Tragedy strikes when Jacob's younger brother, Will, follows him through the portal. Brutally attacked, Will is infected with a curse that is quickly transforming him into a Goyl--a ruthless killing machine, with skin made of stone.

Jacob is prepared to fight to save his brother, but in a land built on trickery and lies, Jacob will need all the wit, courage, and reckless spirit he can summon to reverse the dark spell--before it's too late


Verdenen du møter her er fantastisk. I alle fall synes jeg det. Den inneholder alt jeg elsker. Skumle tårn, magi, dverger, barnespisende hekser, onde feer osv. Det er en skikkelig eventyrverden. Men den er ikke like koselig som de eventyrverdnene man leste om som barn. Denne er mørk og på randen av krig. Jeg likte ikke helt karakterene. Eller, det er kanskje litt urettferdig å si for de får egentlig ikke en sjanse. De er dårlig og lite skildret og jeg følte egentlig ikke at jeg ble kjent med dem i det hele tatt. Dette var med på å trekke kraftig ned på hvor mange stjerner jeg ville gi denne boka. Selve historien var spennende og uforutsigbar. Men bortsett fra plottet var det en relativt "tynn" roman. Jeg vil ha mer. Mer av karakterene. Mer om verdenen. Mer om magien. Osv osv.  Jeg kan jo bare håpe på at dette tar seg opp i bok nummer to.

#bøker

Elantris

Tittel: Elantris / Forfatter: Brandon Sanderson / Utgitt: 2006 / Forlag: Tor Fantasy / Antall sider: 638Stjerner: 4/5

Etter å ha hørt så mye bra om Mistbornbøkene ville jeg også oppdage Brandon Sanderson. Men i stede for å starte på en triologi foreslo en venninne at jeg startet med noen av de enkeltstående bøkene hans. Etter litt frem og tilbake bestemte vi oss for Elantris. Utrolig deilig at venninnen min har en del Sandersonbøker og lar meg få låne dem. Det går begge veier altså, jeg låner bort masse bøker også.

Dette handler boken om

Elantris was the capital of Arelon: gigantic, beautiful, literally radiant, filled with benevolent beings who used their powerful magical abilities for the benefit of all. Yet each of these demigods was once an ordinary person until touched by the mysterious transforming power of the Shaod. Ten years ago, without warning, the magic failed. Elantrians became wizened, leper-like, powerless creatures, and Elantris itself dark, filthy, and crumbling.

Arelon's new capital, Kae, crouches in the shadow of Elantris. Princess Sarene of Teod arrives for a marriage of state with Crown Prince Raoden, hoping -- based on their correspondence -- to also find love. She finds instead that Raoden has died and she is considered his widow. Both Teod and Arelon are under threat as the last remaining holdouts against the imperial ambitions of the ruthless religious fanatics of Fjordell. So Sarene decides to use her new status to counter the machinations of Hrathen, a Fjordell high priest who has come to Kae to convert Arelon and claim it for his emperor and his god.

But neither Sarene nor Hrathen suspect the truth about Prince Raoden. Stricken by the same curse that ruined Elantris, Raoden was secretly exiled by his father to the dark city. His struggle to help the wretches trapped there begins a series of events that will bring hope to Arelon, and perhaps reveal the secret of Elantris itself.


Jeg likte den supergodt. I en periode med veldig mye jobb var det koselig å forsvinne inn i denne historien på kveldene. Gjerne sammen med en kopp julete eller kakao med krem. Det var lett å forstå karakterene i boken, de hadde alle mange lag og det var spennende å bli kjent med dem. Det var også en veldig spennende historie. Mot slutten klarte jeg nesten ikke legge den fra meg fordi jeg lurte sånn på hvordan historien skulle ende. Det var en temmlig lang bok og det tok tid å komme seg gjennom hele, men det var absolutt verdt det.

Jeg er forresten godt i gang med min neste Brandon Sanderson bok, Warbreaker.

#bøker

Bokforsetter 2015

Jeg har satt meg tolv lesemål for året 2015. Den består mye av bøker jeg ønsker å lese, men har litt problemer med å faktisk starte på boken og bøker jeg ønsker å lese på nytt. Det er så mange bøker som fortjener å bli lest en gang til. Jeg var mye flinkere til dette før. Derfor har jeg tatt med dette på listen for å gi megselv en liten dytt til å gjøre noe jeg vet jeg vil sette pris på. Jeg tenkte at tolv punkter var et bra antall fordi da kunne jeg ta sikte på å klare en i måneden. Så vi får se da, om jeg klarer det.

Bokforsetter 2015

- Les en diktsamling.

- Les One Hundred Years of Solitude av Gabriel Garcia Marquez.

- Les Harry Potter-bøkene på nytt.

-  Les ferdig A Song of Ice and Fire-serien av George R.R. Martin.

- Les Great Expectations av Charles Dickens.

- Les Mistborn-triologien av Brandon Sanderson.

- Les en novellesamling.

- Les The Luminaries av Eleanor Catton.

- Les A Moveable Feast av Ernest Hemingway på nytt.

- Les Agnes Grey av Anne Brontë.

- Les Les Misérables av Victor Hugo.

- Les The Princess Bride av William Goldman.


Har dere noen leseforsetter i år?

#bøker

 

Leserne i Broken Wheel anbefaler

 

Tittel: Leserne i Broken Wheel anbefaler / Forfatter: Katarina Bivald / Utgitt: 2014 / Forlag: Gyldendal / Antall sider: 400Stjerner: 5/5

Jeg startet egentlig på denne posten i sommer, men jeg ble liksom aldri ferdig. Kanskje fordi jeg var så raskt til å levere boken videre for at andre skulle kunne få oppleve denne søte historien. Da jeg først leste bak på denne boken ble jeg så utålmodig at jeg ikke klarte å vente de månedene det ville ta meg å få et ledig eksemplar fra biblioteket. Så jeg kjøpte en temmelig dyr bok, men det var så verdt det. Her om dagen så jeg faktisk den i pocketutgave hvis noen skulle finne på å lese denne boka, men trenger en litt mer studentvennlig pris.

Før det første. Den handler om bøker. Bøker om bøker er superkos. For mens du leser denne boken får du også mange ideer og forslag til videre lesing. Jeg noterte meg et par titler på mobilen underveis. Også er det alltid fantastisk når fiksjonelle karakterer deler din egen kjærlighet for andre fiksjonelle karakterer og univers lissom. For det andre. Omslaget. Omslaget er bare så søtt og enkelt og passer så perfekt perfekt i en bokhylle.

Nok babling, boken handler om den 28 år gamle svenske Sara som breveksler med den 65 år gamle Amy fra Broken Wheel. Disse to damene utveksler tanker om bøker og Sara får skildringer fra Amys hjemsted. Amy elsker bøker. Sara elsker bøker.  Elsker elsker ELSKER bøker. Hun leser gjennom hele boka. Men når Sara reiser til Broken Wheel for å besøke sin brevvenn, er Amy død. I stede for å dra hjemmover bestemmer Sara seg for å bli i Broken Wheel og starter en bokhandlen med Amys store samling av bøker. Til tross for at stedets innbyggere ikke har noen tro på prosjektet. Amy har servert Sara histoirer om Broken Wheels innbyggere gjennom brevveklsingen og nå får Sara endelig møte alle hun til nå bare har lest om.

Det høres kanskje ut som jeg har avslørt hele plottet nå, og det har jeg vel også på en måte, selv om jeg har avslørt mindre enn bokens bakside selv gjør. Jeg brydde meg ikke stort om at boken var ganske forutsigbar til tider, den var bare så koselig. Det beste av alt er at det kommer mer! Håper jeg ikke må vente så alt for lenge før dette blir virkelighet.

Vil du ha en koselig start på leseåret 2015 anbefaler jeg denne på det varmeste!


#bøker

Tolv bøker fra 2014

Follow my blog with Bloglovin

Nytt år og ny bokhylle på goodreads. Her er tolv bøker fra året som gikk. Jeg har plukket ut en bok for hver månende i samsvar med når jeg faktisk leste den. Hva er deres bokfavoritter fra året  som gikk?

 Tittel: The Deviners / Forfatter: Libba Bray/ Utgitt: September 2012 / Forlag: Atom / Antall sider: 592Stjerner: 4/5Tittel: Frankenstein / Forfatter: Mary Shelley / Utgitt: 1818 Antall sider: 237Stjerner: 4/5


 Tittel: Alice's Adventures in Wonderland / Forfatter: Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) / Utgitt: 2010 [1865] / Forlag: Barnes & Noble / Antall sider: 109 av 1165 / Stjerner: 5/5

Tittel: Austenland (Austenland #1) / Forfatter: Shannon Hale / Utgitt: 2007 / Forlag: Bloomsbury / Antall sider208 (på Kindle)  / Stjerner: 5/5


 Tittel: Northanger Abbey / Forfatter: Jane Austen, Nancy Butler/ Utgitt: 2011 / Forlag: Marvel  / Antall sider112  / Stjerner: 4/5

Tittel: Et helt halvt år (Me before you) / Forfatter: Jojo Moyes / Utgitt: 2014 [2012] / Forlag: Bastion Forlag / Antall sider495  / Stjerner: 5/5


 Tittel: Rebel Belle (Rebel Belle #1) / Forfatter: Rachel Hawkins / Utgitt: April 2014 / Forlag: Putnam Juvenile /  Stjerner: 5/5


 Tittel: Is Everyone Hanging out without Me? / Forfatter: Mindy Kaling / Utgitt: April 2011 / Forlag:  Crown Archetype  /  Stjerner: 3/5

Tittel: To Rice Again at a decent hour/ Forfatter: Joshua Ferris / Utgitt: 2014  / Forlag: Penguin / Antall sider337Tittel: Rebel Angels (Gemma Doyle #2)  Forfatter: Libba Bray / Utgitt: 2006  / Forlag: Delacorte Press Books for Young Readers / Antall sider: 576

Tittel: Råta (Ravneringene #2) / Forfatter: Siri Pettersen / Utgitt: Oktober 2014 / Forlag: Gyldendal / Antall sider: 504Stjerner: 5/5Tittel: We were liars  Forfatter: E. Lockhart / Utgitt: 2014  / Forlag: Delacorte Press  / Antall sider: 227


#bøker

hits